L’autoretrat

Algunes escoles ja gaudeixen de pissarres digitals, tabletes o ordinadors per tots els grups. Aquestes eines d’ensenyament també afavoreixen al mestre, ja que a les xarxes poden trobar recursos que els ajuden a la seva tasca; des de idees per decorar l’aula fins a activitats dirigides a totes les edats.

Una de les activitats que es fa a educació infantil es l’autoretrat. La finalitat es potenciar la observació i així mateix que puguin assolir els principals objectius de l’eduSandra.Paintcació infantil com el coneixement d’un mateix, dels altres i de l’entorn.

Es pot fer un autoretrat cada mes per comprovar l’estat evolutiu dels infants i a final de curs es pot veure clarament el canvi en els dibuixos dels alumnes. Aquesta sèrie es pot ampliar amb dibuixos de la família, de la casa o de l’escola, és a dir, de l’entorn que te cada infant, així estaran posant a la pràctica la seva capacitat d’observació en tot moment.

Fent ús de les noves tecnologies es troben programes especialitzats en el dibuix, com el paint, tot i que aquest en concret presenta certa complexitat per aquest grup d’edat. Afortunadament les xarxes estan plenes de material dirigit a cada etapa i tenen present les necessitats de cadascuna. El YouPaint, per exemple, està enfocat als més petits, amb una interfície simple i fàcil per dibuixar i pintar. pocoyo2

Treballar el dibuix amb l’ordinador a Infantil es positiu ja que, treballen la psicomotricitat fina i estan potenciant la creativitat i la autonomia. Posar a disposició dels mes petits el material tecnològic no ha de substituir els aprenentatges inicials per a la lectoescriptura. La tecnologia es un altre manera d’ensenyar però amb la mateixa finalitat, que els infants tinguin aprenentatges significatius al llarg del curs.

Per fer aquestes activitats s’haurà de tenir en comte el context amb el que es troba l’escola, si disposa de tecnologies o si es necessiten materials per realitzar-les, com cartolina, tisores, colors… Es tracta de fer una adaptació de la informació als recursos que es disposen i trobar la manera més adient d’aplicar-la, primer contrastant les possibilitats de dur a terme l’activitat perquè sigui exitosa i després tenir en comte l’edat a qui va dirigida.

Per altra banda, es important inculcar als alumnes, des del primer moment, de la importància que han de donar a la privacitat i la identitat que es dona les xarxes, així doncs, els educadors hauran de mostrar els riscos als que s’exposen fent determinades activitats amb les que després tothom que hi vulgui tindrà accés.

A continuació, alguns links que mostren diferents idees de fer autoretrats a l’aula d’infantil:

Autoretrats amb plastilina

Taller d’autoretrats

 

 

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s